Alimentatia si rolul ei in adolescenta

De-a lungul perioadei de adolescenta au loc o serie de schimbari importante in organism care pot influenta semnificativ alimentatia. Aceste modificari le intalnim la nivel fizic, psihologic si hormonal.

 

In adolescenta are loc o crestere semnificativa in inaltime si greutate. Este momentul in care se atinge maximul densitatii osoase. Din acest motiv cerintele energetice si nutritionale cresc. Adolescentii consuma mai multa energie si au nevoie de sustinere printr-o alimentatie adecvata.

Caracteristici principale ale alimentatiei adolescentilor

  1. Cresc cerintele energetice si nevoile de nutrienti, in special calciu si fier;
  2. Baietii au un apetit mai mare din cauza cresterii taliei si a masei musculare;
  3. La fete cresterea se realizeaza in special la nivelul tesutului adipos;
  4. Alimentatia adolescentului nu este cu mult diferita fata de cea a adultului si trebuie sa fie echilibrata, variata si completa;
  5. Principalele obiective nutritionale in adolescenta sunt: mentinerea unui ritm de crestere adecvat si prevenirea deficientelor nutritionale;
  6. Alimentatia trebuie sustinuta de practicarea activitatilor fizice si adoptarea unui stil de viata sanatos.

 

Adolescenta este o perioada delicata. Si tu ai trecut prin asta, stii cum este. Are nevoie de sustinere pentru ca la finalul etapei se va naste adultul de care te vei bucura toata viata.

Porneste cu dreptul, mananca echilibrat, mentine-te in forma!

Stiai ca:    

  • Adolescentilor le place sa ia decizii chiar si in ceea ce priveste alimentatia.
  • Asigura-te ca le pui la dispozitie o gama variata de alimente si preparate gustoase, dar si echilibrate in acelasi timp.    
  • O masa musculara bine dezvoltata necesita mai multe calorii, de aceea baietii trebuie sa consume o cantitate mai mare de energie zilnic;    
  • Parintii continua sa fie un exemplu pentru copii lor, chiar si in perioada adolescentei, prin urmare adopta obiceiuri sanatoase in familie.