Beneficiile pepenelui rosu

pepenele rosu

Sinonim cu vara, pepenele rosu este unul dintre cele mai iubite fructe de catre cei mici si cei mari in egala masura. Si nu numai ca ne potoleste setea, dar ne incanta papilele gustative cu savoarea sa proaspata. Mai mult, are un continut foarte mic de calorii, putand fi consumat in cantitati mai mari.

Descopera beneficiile acestui fruct popular al verii, in randurile urmatoare.

  • Pepenele rosu hidrateaza organismul

Acest fruct dulce de culoare rosie contine o cantitate foarte mare de apa, aproximativ 92%, contribuind semnificativ la hidratarea organismului in zilele de vara.

  • Continut redus de calorii

Fiind un fruct cu un continut mare de apa, valoarea lui energetica este mica. 100 grame de pepene rosu au doar 30 kcal, iar o felie de ~300g sub 100 kcal. Pepenele rosu se transforma astfel in aliatul dietelor de vara, putand fi consumat in cantitati mari fara grija caloriilor in plus.

  • Importanta sursa de vitamina A si potasiu

Culoarea rosie este un bun indiciu al continutului mare in provitamina A al acestui fruct de vara.

O felie mare de pepene rosu contribuie cu 10% la cantitatea zilnica recomandata de vitamina A si de potasiu.

Potasiul este un electrolit important care contribuie si el la mentinerea balantei hidrice si trebuie sa fie prezent in alimentatie pe parcursul verii, cand se elimina mult mai multa apa prin transpiratie. O data cu apa eliminata din organism, se elimina si electroliti, cum este sodiul si potasiul care trebuie restituiti prin alimentatie.

  • Pepenele rosu furnizeaza ⅓ din necesarul de vitamina C

O felie de pepene rosu este o modalitate buna de a consuma vitamina C in sezonul estival. In 300g de pepene rosu, marimea unei felii mari, se afla ⅓ din necesarul zilnic de vitamina C.

Pe langa beneficiile nutritionale, pepenele rosu este un fruct foarte versatil, se poate consuma ca atare, in deserturi, bauturi sau salate. Este si un bun insotitor al branzeturilor si poate transforma o gustare simpla intr-un preparat rafinat.

Asadar, taie cateva felii de pepene rosu si savureaza-l ca atare sau pregateste o reteta delicioasa.

Stiai ca:

  • Pepenele era considerat fruct sacru si era ingropat odata cu regii egipteni in morminte, pentru a se hrani in viata de apoi;
  • Prima carte de bucate publicata in State Unite, in anul 1776, continea o reteta de muraturi pentru pepenele rosu;
  • Pepenele rosu poate fi consumat in totalitate, cu tot cu coaja;
  • Cel mai mare pepene rosu a cantarit aproape 122 kg si a fost cultivat in anul 2015, in Arkansas (USA).