Cum faci mancarea de post mai delicioasa

cum-faci-mancarea-de-post-mai-delicioasa

Esti in postul Craciunului si probabil ai epuizat mai toate ideile de mancare de post delicioasa in luna ce deja a trecut. Perioada aceasta, daca alegi sa o respecti, vine cu schimbari majore in alimentatia de zi cu zi, acest lucru fiind o provocare, dar si o oportunitate de a incerca combinatii, ingrediente si arome noi.

Capcana in care poti cadea in post este sa alegi o alimentatie pe baza de carbohidrati: cartofi, panificatie si paste. Aceste alimente satura rapid si par consistente. Cu toate acestea, organismul tau are nevoie de o gama completa de nutrienti. Mai mult, tu tanjesti dupa arome care sa te dea pe spate.

Pentru a suplini absenta proteinelor animale din mancarurile de post si a face mancarea de post mai delicioasa, include si urmatoarele alimente in dieta ta:

  • cereale si produse derivate: ovaz, arpacas, orez, mei, quinoa;
  • legume si fructe (5 portii pe zi): fasole, mazare, naut, linte, conopida, broccoli, mere, pere, banane etc - incearca si sucurile proaspat stoarse sau smoothie-urile de fructe si legume;
  • nuci si seminte: nuci, arahide, migdale, seminte, hrisca;
  • uleiuri vegetale: ulei de masline, ulei de cocos, ulei de samburi de struguri;
  • unturi de seminte: unt de arahide, tahini, unt de migdale, unt de fistic etc.

Totul sta in diversificare, pentru ca mancarea de post sa fie mai delicioasa. Iata cateva idei inedite la care poti apela atat acum, cat si cu alte ocazii:

 

1. Ardei umpluti cu ciuperci (4 persoane)

 

Pasul 1: Fierbe o 1 ½ cana de orez in 3 cani de apa.

Pasul 2: Incinge 2 linguri de ulei intr-o tigaie si caleste ½ ceapa rosie si 250g ciuperci timp de 3-5 minute.

Pasul 3: Adauga ½ lingurita usturoi praf, 2 cani suc de rosii, ½ lingurita zahar, ½ lingurita oregano, ½ lingurita busuioc, 1 lingurita sare, ½ lingurita piper si ¼ lingurita boia iute, amesteca bine si mai lasa pe foc 5 minute.

Pasul 4: Adauga in mixul de legume orezul fiert si lasa inca 3 minute pe foc, amestecand continuu.

Pasul 5: Adauga 2 maini de spanac proaspat, amesteca timp de 2 minute, muta de pe foc si adauga 2-3 linguri de pesmet.

Pasul 6: Curata 4 ardei grasi de seminte si formeaza-le un capacel.

Pasul 7: Umple fiecare ardei gras cu mixul de legume si orez, pune-le capacelele, pune-i intr-o tava de cuptor si acopera totul cu o folie de aluminiu.

Pasul 8: Coace ardeii timp de 30 minute sau pana cand ardeii s-au inmuiat.

 

2. Salata de legume cu couscous (6 persoane)

 

Pasul 1: Amesteca 1 cana de couscous cu 1 cana de apa clocotita si ½ lingurita de sare si lasa sa se umfle 3-4 minute.

Pasul 2: Cu ajutorul unei furculite, rasfira boabele de couscous umflat pentru a le separa.

Pasul 3: Adauga intr-un bol incapator 400g fasole neagra fiarta, 400g porumb fiert, 1 ardei gras maruntit, 3 rosii taiate cuburi, 5 fire de ceapa verde tocate marunt, ½ lingurita piper, ½ lingurita praf de usturoi, ½ lingurita sare,  zeama de la o lamaie, ¼ cana ulei de masline si couscous-ul fiert.

Pasul 4: Amesteca bine, potriveste de sare si piper dupa gust si lasa la frigider pana servesti.

 

3. Tocanita rosie de linte (4 persoane)

 

Pasul 1: Incinge 2 linguri de ulei intr-o cratita adanca si pune la calit 1 ceapa si 1 ardei gras, ambele maruntite in prealabil. Soteaza legumele timp de 6-8 minute.

Pasul 2: Adauga 5 catei de usturoi pisati si 1 lingurita de boia iute, amesteca si mai lasa pe foc 1-2 minute.

Pasul 3: Adauga 450g linte verde, 300g rosii taiate cuburi, 1 frunza de dafin si 1l de supa de legume, asezoneaza cu sare si piper dupa gust, amesteca si lasa la fiert la foc mediu spre mic, partial acoperit, timp de 30 minute.

Pasul 4: Verifica daca s-a inmuiat lintea si scoate frunza de dafin.

Pasul 5: Presara 1 legatura de patrunjel tocat deasupra si serveste.

 

4. Trufe de dovleac cu ciocolata de post (33 bucati)

 

Pasul 1: Pregateste un mix de condimente pentru dovleac astfel: 3 linguri scortisoara macinata, 2 lingurite ghimbir praf, 2 lingurite nucsoara rasa si 1 lingurita cuisoare macinate si amesteca bine.

Pasul 2: Pune intr-un bol incapator 425g dovleac copt si pasat, ¾ cana sirop de artar, 1 lingurita extract de vanilie, 1 lingurita condimente pentru dovleac, ½ lingurita sare, ½ lingurita scortisoara, ½ cana zahar brut, ⅛ cana ulei de cocos sau floarea soarelui si amesteca totul usor cu o paleta, pana la omogenizare.

Pasul 3: Adauga 1 cana faina alba si amesteca bine - ar trebui sa rezulte un aluat nelipicios.

Pasul 4: Formeaza bile din compozitia rezultata cu ajutorul unei cupe de inghetata sau a unei linguri.

Pasul 5: Aseaza bilele pe o tava tapetata cu hartie de copt si pune-le in congelator pentru 20 minute.

Pasul 6: Topeste 600g ciocolata neagra de post cat trufele sunt la congelator.

Pasul 7: Scoate bilele de dovleac din congelator si tavaleste-le, pe rand, prin ciocolata topita, scurge-le bine si aseaza-le inapoi pe tava cu ajutorul unei furculite.

Pasul 8: Presara deasupra putina fiecarei trufe cativa fulgi de sare de mare.

Pasul 9: Da-le inapoi la congelator si lasa-le pana se intareste ciocolata.

Daca vrei sa faci mancarea de post mai delicioasa, dar nu stii cum, apeleaza la urmatoarele trucuri:

  • Utilizeaza o diversitate mai mare de condimente - documenteaza-te si vezi ce anume merge la o mancare pentru a o face mai gustoasa;
  • Foloseste-te de ierburile aromatice proaspete din magazine pentru un plus de aroma: patrunjel, marar, busuioc, menta, roinita, oregano si cimbru;
  • Experimenteaza: adauga fructe (uscate sau proaspete) in mancarurile sarate (orez cu merisoare si stafide) sau presara putina sare de mare deasupra covrigilor, bomboanelor de ciocolata facute in casa si biscuitilor;
  • Combina fructe si legume pentru un smoothie delicios, energizant si plin de culoare;Inspira-te din bucatariile din afara: cu precadere din cele asiatice si africane care au o mare varietate de mancaruri de post extrem de gustoase si apetisante.