Cum il incurajezi pe adolescent sa faca sport?

adolescent sport

Nimic nu se compara cu o activitate de grup facuta pe un teren in aer liber. Dar mai ales atunci cand adolescentul tau este implicat si il vezi aleargand iar la final iti povesteste cu entuziasm cum a castigat.

Insa, uneori apar situatii cand adolescentul nu mai are nicio motivatie. Evita sa comunice si se refugiaza in camera sa, in fata monitorului.

Aceasta reprezinta si una dintre cele mai mari probleme: cum il motivezi de fapt? La ce tehnici apelezi?

Este binecunoscut faptul ca din punctul de vedere al unui parinte, sportul este echivalent cu sanatate si rezultate bune la scoala. Dar gandeste-te aceste lucruri se aplica astazi? Adolescentul tau va fi intr-adevar motivat?

Iata mai jos cateva idei care te pot ajuta ca parinte sa-ti motivezi adolescentul sa faca sport.

1. Exemple si povesti din viata sportivilor profesionisti

Incerca sa-i prezinti pe etape diverse povesti de succes ale marilor campioni din aria lor de sport. De exemplu, daca adolescentului tau ii place tenisul poti sa-i povestesti cateva lucruri despre Rafael Nadal, Roger Federer sau Maria Sharapova. Mai exact, poti sa-i explici: cum au depasit problemele medicale sau cum au evoluat de la an la an in cariera, ori cum si-au imbunatatit conditia fizica.

2. Concentrarea pe evolutia personala

Un obiectiv personal in cazul sportului poate fi chiar imbunatatirea continua si provocarea propriei persoane. Explica-i si invata-l ce este succesul si esecul in diverse activitati.

Argumenteaza si arata-i prin exemple (chiar personale) ca e normal sa pierzi si sa castigi. Insa, este foarte important sa-l ajuti mereu sa se simta ca un invingator, mai ales atunci cand da totul si pierde.  

De asemenea, tine cont de faptul ca acum este perioada in care adolescentul trece de la o identitate la alta, incerca sa descopere cine este si vrea sa-si clarifice valoarea sa.

Citeste aici despre beneficiile psihologice ale sportului.

3. Sportul si activitatile fizice ca mod de distractie

Distractia mentine copiii si adolescentii in diverse activitati, dar si in sport. Mai mult, s-a dovedit faptul ca distractia chiar in mediul de invatare si dezvoltare sustine performanta.

S-a observat ca un inotator de exemplu face acest sport din patru motive:

  • distractie;
  • fitness;
  • timp petrecut cu prietenii;
  • competitie.

Atunci cand un adolescent nu mai vede activitatea fizica sau sportul ca pe o distractie, incepe sa evite antrenamentele si se lasa de sport.

In acest sens, ca parinte poti interveni sa examinezi mediul sportiv si apoi sa te adresezi antrenorului.

4. Stima de sine

Toti copiii si adolescentii vor sa se simta apreciati si mai ales ca parintii sa se simta mandri de ei.  S-a observat ca atunci cand ei se simt valorosi, invata mai bine si sunt fericiti.

In acest caz, incerca sa-l sustii in orice situatie, atat moral cat si financiar.

Fii cel mai mare fan al adolescentului tau!