Cum influenteaza pictura dezvoltarea copiilor?

Cum influenteaza pictura dezvoltarea copiilor?

Te gandesti cum ai putea sa fructifici timpul liber al copilului tau astfel incat sa i-l ocupi cu activitati relaxante, dar care sa ii puna si creierul in miscare? Fie ca este o zi frumoasa de vara sau una rece de iarna, cea mai buna alegere este sa ii indrepti atentia catre activitati care implica imaginatia, cum ar fi pictura sau desenul.

 

De indata ce ii pui un creion sau o pensula in mana, aproape orice copil accepta cu inima deschisa sa petreaca cateva ore pe zi desenand. Din fericire, prichindeii sunt lipsiti de prejudecati, astfel ca cel mai probabil o sa va distrati cu totii cand vedeti ce deseneaza, mai ales ca nu exista obstacole in calea creativitatii. Copiii nu sunt foarte critici cu ei insisi, spre deosebire de adultii care cred ca merita sa se angajeze intr-un astfel de exercitiu numai daca rezultatul este perfect. Ei cred ca totul merita a fi creat doar pentru bucuria creatiei. Desenul sau pictura curata mintea, calmeaza, se relaxeaza si se distreaza.

In plus, desenul este foarte util pentru dezvoltarea intelectuala a copilului deoarece il ajuta pe micut sa cunoasca in detaliu lumea din jurul lui. Desenand, nu numai ca se familiarizeaza cu obiectele si fenomenele din jurul lui, dar, de asemenea, ilustrandu-le pe foaia alba, isi dezvolta imaginatia. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand copilul este pus in fata unei unui obiect sau un fenomen pe care trebuie sa il reprezinte, el percepe acest lucru ca pe o sarcina. Alegand cu ce forme, linii si culori sa il redea pe hartie si cum sa exprime o anumita caracteristica sau o proprietate particulara a respectivului lucru, copilul are o activitate mentala intensa si isi foloseste imaginatia, iar aceste lucruri contribuie la dezvoltarea gandirii creative.

 

Pentru a putea recrea orice lucru pe o hartie sau panza alba, copilul isi creeaza involuntar o structura mentala si isi monitorizeaza munca, dupa care delibereaza si o analizeaza. Folosind abordari diferite, el decide cum sa combine tehnici si culori, iar toate acestea reprezinta activitati mentale care dezvolta puterea de concentrare a micutului tau si ii sculpteaza capacitatea de a gandi critic.

Prin pictura, copilul poate chiar sa castige incredere in sine. Copiii, ca si adultii, se simt bine atunci cand detin cunostinte noi, cand vad ca se dezvolta si incep sa duca la bun sfarsit sarcinile care le-au fost incredintate. De aceea, atunci cand copilul va arata desenul sau, chiar daca este destul de abstract, el gaseste sens in acesta si are nevoie de confirmari exterioare. Laudele sunt un lucru bun, iar, daca vin de la mama sau tata, sunt nepretuite. Prin primirea aprobarii din partea voastra, copilul se va simti complet si validat si va castiga incredere nu numai in abilitatile sale creative, ci si in personalitatea sa in ansamblu. Pe langa pictura, activitatile de arta plastica sunt, de asemenea, extrem de utile pentru dezvoltarea psihologica si sanatatea copilului.

 

Pictura il calmeaza pe micut si este, de asemenea, o fereastra pentru sufletul sau. Prin intermediul desenelor copilului, puteti afla multe despre ce se intampla cu el. Este de ajuns sa il lasati in fata foii de culoare alba si sa nu interferezi in procesul de creatie. Daca vrei sa intelegi cum accepta familia si cum te priveste pe tine, da-i sarcina de a te desena.

Acea figura, care este cea mai mare si pe care copilul o tine de mana, este cea mai semnificativa pentru micut. Daca figura vreunui membru din familie lipseste sau este intoarsa cu spatele, copilul simte o distanta emotionala fata de acea persoana.

Copiii care nu se simt suficient de importanti pentru parintii lor sau care se simt neglijati de acestia, isi omit propria figura pe desen. Aceasta indica faptul ca prichindelul sufera de un complex de inferioritate si, ca urmare a atitudinii sale, nu se simte suficient de important pentru a fi prezent in portretul familiei.

 

Este un semn bun daca desenul micutului este facut in culori deschise sau stralucitoare, iar membrii familiei se tin de mana. Atunci puteti fi linistiti ca in ochii copilului familia este unita si armonioasa.