Cum iti hranesti cainele in functie de rasa?

Caini de paza

Rase: Mastiff, Bullmastiff, Ciobanesc German, Rottweiler, Schnauzer, Bouvier de Flandra, Mastiff Napoletan, Marele Danez.

Fa mesele companionului tau mai interesante, imparte mancare in portii astfel incat sa ii stimulezi instinctele. Hraneste-l cu 30 de procente din ratia zilnica in jucarii de tip dispenser cu care poate interactiona. Alte 15 procente din hrana foloseste-le ca recompensa in timpul antrenamentelor. Inca 15 procente pot fi imprastiate in gradina in iarba uscata ca sa le gaseasca. Cantitatea ramasa poate fi impartita in doua mese oferite in castron, dimineata si seara.

Caini de vanatoare

Rase:  Labrador Retriever, Golden Retriever, Springer Spaniel sau Cocker Spaniel, Setter Irlandez sau Englez, Weimaraner, Vizsla Maghiara, Spinone Italian.

Multi caini de vanatoare tind mai mult spre "traieste pentru a manca". Evita sa ii oferi mancarea intr-o singura portie pentru ca o vor infuleca in cateva secunde. Asta inseamna ca pentru ei punctul culminant al zilei se va termina foarte repede si vor astepta foarte mult pana a doua zi. Ca sa eviti aceasta situatie, imparte ratia zilnica a cainelui tau astfel incat sa se bucure de portii in mai multe momente dintr-o zi.

Caini ciobanesti de indrumare a turmei

Rase:  Border Collie, Pembroke Welsh Corgi, Bearded Collie, Ciobanestii Belgieni (4 tipuri), Ciobanestii Germani.

Cainii din aceasta categorie sunt mai emotionali. Pentru ei recompensele, in mod particular cele de buna calitate, sunt suficiente pentru a-i invata exercitii noi in timpul antrenamentelor. Daca ciobanescul tau nu este motivat de hrana, incearca sa il lauzi pentru a-i consolida comportamentul. Pe de alta parte, ciobanestii vor munci din greu pentru jucaria lor preferata. Experimenteaza si observa ce functioneaza cel mai bine in cazul cainelui tau.

Caini ciobanesti de protectie

Rase: Cainele de Munte de Pirinei sau Ciobanescul de Maremma, Ciobanescul Anatolian, Komondor.

Ciobanestii de protectie sunt independenti si atasati de familie. Din acest motiv trebuie sa fii inventiv cu felul in care ii oferi zilnic mancare. Incearca sa ii stimulezi instinctele: tine-l ocupat, ascunde-i mancarea in diferite colturi.

Caini de vanatoare dupa miros

Rase: Bloodhound, Beagle, Basset Griffon Vendeen sau Basset Fauve de Bretagne, Hamiltonstovare, Copoiul Bavarez de Munte (foarte rar in afara regiunii Bavariei).

Cainii de vanatoare dupa miros iubesc mancarea si adesea o vor infuleca in cateva secunde. Din acest motiv nu are sens sa ii oferi un castron de mancare de doua ori pe zi. Prelungeste-i mesele si fa-le mai interesante, nascocind moduri inedite de a i le furniza. Imprastie 50% din ratia sa zilnica de hrana uscata prin gradina sau ascunde-o prin casa. Daca ai timp, incearca sa lasi urme de miros pentru a-i incuraja instinctele de vanator.

Caini de vanatoare dupa vaz

Rase: Greyhound, Ogarul Afgan, Whippet, Ogarul de Ibiza.

Ogarii nu sunt motivati de hrana in general, decat daca sunt infometati in urma unui antrenament indelungat. Unii catei din aceasta rasa sunt chiar selectivi si par sa isi controleze in mod deliberat consumuld e calorii pentru a-si mentine silueta uscativa. Cert este ca ii motiveaza jucariile care se misca repede, asadar fa mesele mai interesante oferindu-i jumatate din ratia zilnica in jucarii de tip dispenser cu care pot interactiona. Foloseste alte 10 procente drept recompensa in timpul antrenamentelor. Imparte cantitatea ramasa in doua mese pe care le vei oferi intr-un castron pentru a-ti consolida rolul de furnizor de hrana.

Spitz

Rase: Akita, Pomeranian, Husky Siberian, Chow, Spitz German.

Cainii din aceasta rasa iubesc sa munceasca pentru hrana. Cu toate acestea, cainii Spitz de talie mai mica, de tip jucarie, sunt renumiti pentru ca au un apetit capricios.

Terrieri si Dachshund

Rase: Terrieri (in toata Marea Britanie) & Dachshund (Europa), Terrier Alb Vest Scotian,Terrier Jack Russe, Bull Terrier, Border Terrier, Yorkshire Terrier; Dachshund cu Blana Moale.

Hrana contribuie foarte mult la fericirea unui caine. Din aceasta cauza nu are sens sa ii oferi un castron de mancare de doua ori pe zi, aceasta fericire ar trece foarte repede. In schimb, prelungeste-i mesele si fa-le mai interesante, nascoceste modalitati noi de a-i oferi hrana.

Caini de tip jucarie

Rase: Cavalier King Charles Spaniel, Lhasa Apso, Chihuahua, Bichon Frise, Bulldog Francez, Bolognese.

Cainii de talie mica sunt foarte pretentiosi la mancare. De cele mai multe ori aceasta problema este creata, fara intentie, de stapani. Nu schimba hrana cainelui tau la primul semn de indiferenta, poate cainele a lasat hrana neterminata pentru ca nu a fost infometat.