Cum pastrezi alimentele mai mult timp?

Este esential sa pastrezi alimentele in conditii optime. Invata sa le depozitezi ca sa te bucuri cat mai mult de proprietatile lor.

 

Fructe si legume

Inainte sa le pui in frigider indeparteaza depunerile de mizerie. Elimina resturile de pamant sau murdarie si apoi aseaza-le in frigider in ladita special dedicata fructelor si legumelor. Temperatura de pastrare este de aproximativ 8ºC.

 

Lactate

Alimentele pe baza de lapte sau derivati precum iaurtul, branza, smantana, untul sau cremele facute cu lapte, trebuie pastrate la frigider la o temperaturta intre 5 - 15ºC.

 

Carne

Carnea are un regim special. Carnea tocata trebuie pregatita in aceeasi zi in care se consuma fiindca se altereaza mai usor decat bucatile intregi. In cazul in care le cumperi congelate, trebuie sa le consumi imediat dupa decongelare.

Mod de pastrare:

  • carne congelata: pana la 3 luni / la sub -18ºC;
  • carne proaspata: in 2-4 zile / la  4ºC;
  • carne tocata proaspata: in 24 de ore / la 4ºC.

 

Peste si fructe de mare

Pestele si fructele de mare se altereaza foarte repede.

Mod de pastrare:

  • proaspat: de la 24 la 48 de ore la frigider, cu interiorul curatat. Acopera recipientul in care este depozitat pestele pentru a evita transmiterea mirosului la alte alimente;
  • peste congelat: pana la 3 luni. Daca pestele congelat are o culoare galbuie sau daca in ambalaj sunt prezente cristale de gheata, congelarea nu a fost adecvata.

 

Oua

Trebuie sa le pastrezi in frigider curate, dar fara sa le speli cu apa pentru ca la spalare isi deschid porii si permit intrarea germenilor la interior. Optim este sa le stergi cu o carpa uscata sau putin umeda. Alimentele care contin ou (fiert sau crud) trebuie tinute intre 4 si 8ºC. Alimentele care contin ou trebuie consumate in decurs de 24 de ore.

 

Conserve si alimente neperisabile

Acestea au o durata de de valabilitate mai mare. Daca observi ca ambalajele sunt bombate, emana gaz sau miros urat la deschidere, trebuie sa le arunci. Daca nu ai consumat intreaga conserva la o masa, pastreaza restul intr-un vas curat si acoperit in frigider. Consuma in maxim 3 zile.

 

Alimente gatite

Nu lasa alimente gatite precum tocanitele cu carne, puiul gatit sau supele la temperatura mediului deoarece se pot dezvolta germeni. Este foarte important sa le pastrezi in frigider, in caserole inchise. Daca tocmai le-ai gatit, asteapta sa se raceasca putin inainte sa la pui in frigider.

 

Tu cum pastrezi alimentele mai mult timp?