Cum planuiesti cosul perfect de picnic?

Temperaturile depasesc 27 °C, copacii sunt inverziti si pasarile ciripesc. E vremea perfecta pentru un picnic.  Fie ca planuiesti o iesire in parc, la padure sau chiar in propria curte, trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri atunci cand te decizi sa faci o pauza in natura. Unul dintre acestea este cosul pentru picnic. 

Stim, pe lista ta sunt trecute numeroase si variate lucruri, insa inainte de a le adauga in cosul tau de picnic asigura-te ca impachetezi mancarea in conditii de siguranta. Caldura de afara poate strica imediat mancarea, de aceea este foarte important sa impachetezi si sa depozitezi alimentele corect. 

Asadar, iata ce este absolut esential atunci cand planuiesti o iesire la picnic.

1. Pregatirea cosului pentru picnic

  • Pastreaza alimentele usor perisabile la temperaturi scazute

Asigura-te ca ai suficiente pachete cu gheata sau zone reci pentru a depozita alimentele perisabile cum ar fi carnea de pui, pestele, ouale, iaurturile si salata. Aminteste-ti sa impachetezi alimentele direct din frigider si sa le adaugi in spatiul (special) rece. De asemenea, poti lua in considerare sacosele termoizolante sau o lada frigorifica de picnic.

  • Alimentele calde la cele calde

Daca preferi sa iei la picnic alimente calde, atunci trebuie sa tii cont de impachetarea lor. Pe acestea le poti infasura intr-un prosop, apoi in hartie si in cele din urma intr-o cutie de carton. In cele din urma le poti depozita separat de celelalte pachete reci. La fel poti sa faci cu bauturile tale calde preferate.

  • Nu pune cosul de picnic in portbagaj

Indiferent ca mergi pe o distanta mica sau mare, depoziteaza cosul de picnic in interiorul masinii, in dreptul aerului conditionat. Cand ai ajuns la destinatie, pune-l intr-o zona cu umbra deasa.

  • Sectiuni separare pentru racoritoare si inghetata

Foloseste o sectiune separata pentru racoritoare. In acest mod poti servi oricand un suc racoritor sau o inghetata.

  • Atentie la curatenie

Ia in calcul faptul ca unde vei merge e posibil sa nu existe in apropiere apa potabila pentru a spala vasele si mainile. Este indicat ca in cosul de picnic sa adaugi o sticla de apa sau servetele umede si prosoape de hartie.

  • Farfurii si tacamuri de plastic suplimentare

Deoarece spalarea vaselor la picnic ar putea fi dificila, solutia perfecta este impachetarea mai multor farfurii si tacamuri de unica folosinta. Pe acestea le poti recicla foarte usor dupa picnic.

  • Evita amestecarea alimentelor gatite cu cele crude

Impacheteaza carnea cruda (pui, peste etc) in zona rece, iar alimentele gatite depoziteaza-le in cealalta zona. In acest fel alimentele nu vor "imprumuta" din miros.

2. Pregatirea picnicului

  • Gratar delicios

Dupa ce ai asezonat pieptul de pui cu condimentele preferate, gateste-l pe ambele parti atat timp cat este necesar. Pana la urma, un gratar perfect va fi remarcat de toata lumea. Puiul la gratar este gata cand nu mai are culoarea roz. In schimb, carnea de hamburgeri trebuie sa fie roz la mijloc. Pentru un gratar si mai delicios nu uita de cateva legume. Vinetele, dovlecei, ardei grasi, ciupercile sau ceapa iti vor incanta palipele gustative. Asadar, nu uita sa aduagi pe gratar legumele tale preferate.

  • Atentie la depozitare

Niciodata nu reutiliza carnea marinata si nu pune carnea gatita in recipientele in care au fost puse bucatile de carne cruda marinata.

3. O zi insorita, un picnic delicios

  • Serveste imediat

Nu lasa alimentele reci sa stea desfacute mai mult de o ora (in timp ce le servesti). Daca consideri ca nu mai poti manca, pune alimentele imediat la rece. Daca le vei tine mai mult timp la temperaturi ridicate, acestea isi vor pierde din gust si apoi se vor altera.

Si in cazul aliementelor gatite este indicat sa le consumi imediat, deoarece si acestea sunt la fel de perisabile. Asadar, dupa ce este gata gratarul nu astepta sa se raceasca si nu lasa sa treaca mai mult de o ora.  Bucura-te de aromele proaspete ale gratarului bine facut.

  • Atentie la insecte

Pastreaza alimentele mereu acoperite. Multe insecte pot purta bacteri si virusi si pot contamina alimentele din recipientele descoperite.

La temperaturi ridicate (peste 32 °C), tine cont de regula de o ora de mai sus. In mod normal, alimentele pot sta pentru doua ore la tempratura camerei, insa la temperaturi mari timpul este redus la jumatate.

  • Organizare si distractie

Daca a trecut mai mult de ora, aduna toate resturile si mancarea neconsumata si depoziteaza in locurile special amenajate cu deseuri. Poti sa organizezi aceasta activitate pe echipe si sa-i provoci pe toti la un concurs. 

Bucura-te de mancarea si bauturile gustoase si de distractia cu familia si prietenii. Zambeste unei experiente minunate in natura.