Cum sa prepari si sa prezinti legumele

legume coapte in vas

Legumele sunt o parte importanta a unei alimentatii echilibrate datorita nutrientilor importanti pe care ii aduc in organism. In acest articol vei descoperi cum poti prepara legumele pentru a le consuma cu multa placere, chiar daca nu se afla pe lista preferintelor tale alimentare.

 

De ce sunt legumele importante?

O alimentatie echilibrata ar trebui sa includa un consum adecvat de fructe si legume, deoarece acestea sunt o importanta sursa de nutrienti de care corpul tau are nevoie in fiecare zi. Printre nutrientii continuti in cantitati mari in legume se numara potasiul, acidul folic, vitaminele A, C, K si fibrele. Toti acesti nutrienti sunt indispensabili pentru functionarea normala a organismului nostru. Mai mult, legumele sunt surse importante de substante cu roluri bioactive, cum sunt antioxidantii- compusi cu efecte demonstrate de protectie a organismului si de reducerea a riscului de aparitie a bolilor cronice.

Prin continutul caloric redus, legumele sunt grupa de alimente care contribuie in cea mai mare masura la mentinerea sau scaderea masei corporale.

Desi de obicei nu asociezi legumele cu mancarea care iti lasa apa in gura, s-ar putea ca secretul sa fie modul in care le gatesti sau le prezinti! Descopera mai jos cum poti transforma legumele in feluri de mancare ce arata bine, sunt delicioase si isi pastreaza toti nutrientii importanti.

Un studiu recent a demonstrat faptul ca modul in care descriem alimentele poate avea un impact atunci cand alegem ceea ce vrem sa consumam. Dupa un studiu intr-o cantina de 46 de zile, cei care au optat pentru un aliment descris intr-un mod cat mai atragator au fost cu 41% mai multi decat cei care alegeau descrierea simpla. O astfel de comparatie ar putea fi ‘felii de dovlecei’ versus ‘bucatele de dovlecei caramelizate’. Desi ambele garnituri sunt gatite la fel, a doua varianta pare mult mai apetisanta!

 

Iata cum poti transforma legumele intr-o garnitura deosebita:

  • Dovlecei copti cu parmezan

Amesteca intr-un bol parmezan ras, piper, putina sare si  ierburi aromatice, apoi presara amestecul peste feliile rotunde de dovlecei. Dupa 15 minute la cuptor, te vei putea bucura de felii delicioase si crocante de dovlecei!

  • Varza pe gratar cu dressing iute

In loc de o salata clasica, poti folosi varza pentru un preparat deosebit. Dupa ce ai pus pe gratar sferturile de varza pentru cateva minute, poti presara deasupra un amestec de ulei de masline, zeama de lime, 2 catei de usturoi, sare, piper si orice alte arome care iti plac tie - experimenteaza! 

  • Morcovi in miere

Topeste putin unt intr-o tigaie antiaderenta, apoi adauga morcovii taiati rondele, doua linguri de miere, putin zahar brun, marar si cimbru si gateste totul pentru aproximativ 15 minute.

  • Broccoli la cuptor cu parmezan si usturoi

Daca pui buchetele de broccoli la cuptor impreuna cu putin ulei de masline, usturoi, sare si piper pentru 10 minute, vei obtine o garnitura cu adevarat delicioasa, peste care poti presara si parmezan ras.

  • Pastai cu susan si usturoi

Atunci cand iti doresti o garnitura rapida si cu multe arome, poti sota pastai cu putin ulei de susan, ulei de masline, un strop de sos de soia si usturoi, iar la final adauga cateva seminte de susan pentru decor!

Spor la gatit!