Cum sa stimulezi dezvoltarea memoriei copilului tau?

Cum sa stimulezi dezvoltarea memoriei copilului tau?

Una dintre miile de intrebari care ii preocupa pe tinerii parinti este cum sa stimuleze dezvoltarea psihomotorie a copilului, pornind de la gandire si memorie si pana la abilitatile motorii si sociale.

 

Conversatiile cu micutul, jocurile, timpul si atentia pe care o petreci cu cea mai minunata fiinta din viata ta – acestea reprezinta cheia succesului in dezvoltarea memoriei copilului. Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa incepi sa te familiarizezi cu conceptele si sa pui in practica cele mai importante trucuri in aceasta directie, din cele mai incipiente momente ale copilariei.

 

In acest articol vom acorda atentie lucrurilor legate de dezvoltarea memoriei copilului.

Stiai ca prichindeii isi amintesc uneori evenimente de la varsta de 6 luni? Odata cu finalizarea acestei perioade de crestere a copilului, pediatrii amintesc ca este timpul sa se inceapa exercitii pentru dezvoltarea memoriei acestora.  

Iata cateva exercitii pentru dezvoltarea memoriei copiilor, prezentate sub forma de jocuri distractive si care vor fi utile in special pentru mamicile incepatoare care doresc sa contribuie la dezvoltarea mintii si a memoriei micutilor lor.

 

Exercitiul 1 – Bebe are 6 luni

Asadar, daca copilul tau a ajuns deja la jumatatea primului sau anisor, in timpul unei plimbari indreapta-i atentia catre diferite obiecte (lemn, banca, masina, soare, minge, floare). Spune-i apoi propozitii simple si repeta numele lui de mai multe ori. La sase luni, copilul are un interes deosebit pentru lumea din jurul lui si proprietatea uimitoare de a-si aminti tot ce a auzit si tot ceea ce a vazut. Dar nu uita - nu trebuie sa ii incarci psihicul cu mai multe informatii decat are nevoie. Pentru fiecare lectie individuala este suficient sa incluzi maximum 3 obiecte.

 

Exercitiul 2 – Bebe are 8 luni

La varsta de opt luni, poti incepe sa antrenezi memoria bebelusului tau in cea mai mare parte prin jocuri. Ia un obiect familiar si aseaza-l in fata copilului. Dupa ce acesta l-a observat, ia obiectul si ascunde-l undeva (sub perna, in spatele ursuletului de plus sau sub scaun). Apoi, intrebandu-te unde este jucaria, vei fi incantata si fascinata de reactia rapida si de memoria micului inteligent, vazand copilul cum se indreapta cu un gest sigur sau un gest energic inspre locul potrivit. Poti incerca orice alte jocuri si activitati de acest tip. 

 

Exercitiul 3 –  bebe are 12 luni

La sfarsitul primului an, arata imagini a diferite animale, spunandu-le numele, dar si insotindu-le cu sunetele caracteristice pe care acestea le produc. Apoi poti interpreta un cantec pentru copii cu anumite gesturi si miscari. Vei vedea ca, desi pare un exercitiu foarte simplu, va avea rezultate extrem de rapide.

Dupa primul an, este randul brosurilor, al cartilor, este randul imaginilor si al jocurilor, al divertismentului, lucruri mult mai complexe. Aici, in jocuri de recunoastere, este bine sa folosesti culorile, formele si chiar sa numarati.

 

Exercitiul 4 – mare in jur de 3-4 ani

Ideea de a stimula memoria unui copil de 3-4 ani se face prin a-l ruga sa-si aminteasca si sa descrie ceea ce are pe dulapul de pe coridor sau pe un raft din camera de zi. Lasa-l sa iti spuna in mod specific ce obiecte sunt lasate acolo.

 

Alte exercitii pentru micuti incepand cu varsta de 4 ani

O alta optiune de joc ar fi sa incepi sa citesti cuvinte dintr-o carte, incercand sa il provoci sa repete cuvintele pe care le-a auzit, dar neaparat in aceeasi ordine in care au fost citite. Acest joc este potrivit pentru micutii de toate varstele si, in functie de varsta, vei alege numarul exact de cuvinte.

Jocul didactic „Ghici ce este?” este, de asemenea, o alegere ideala pentru dezvoltarea memoriei copilului. Pentru acest joc, micutul trebuie sa descrie un obiect din camera doar din memorie fara sa se uite la el. Descrierea trebuie sa fie cat mai detaliata, adica sa contina informatii precum dimensiunea, materialul din care este facut, culoarea, functia etc. Ideea jocului este ca obiectul sa fie identificat de ceilalti participanti. 

Ultimul lucru (dar clar nu cel din urma) - daruieste copilului tau cat mai multe emotii pozitive si experiente pline de bucurie. Acest lucru ii va modela in mod inevitabil confortul mental, intelectul, cunostintele, dar si starea de spirit si temperamentul.

 

Autor

Antoniya Mihaylova