Cum sa te bucuri de fructele verii tot anul?

Cum sa te bucuri de fructele verii tot anul?

Ce desert poate fi mai delicios si sanatos decat o mana de fructe proaspete, abia culese? Pe timpul verii te poti bucura de ele pe deplin in fiecare zi, dar stiai ca poti pastra fructele la fel de proaspete si in restul anului? Afla cum poti congela fructele astfel incat sa-si pastreze 90% din vitamine si antioxidanti.

Prin congelare, fructele zemoase isi pot pastra cea mai mare parte din proprietatile lor. In plus, isi pastreaza savoarea si pot fi decongelate oricand. Procesul este simplu si rapid, iar fructele astfel conservate isi prelungesc viata cu pana la noua luni.

Vara este cel mai potrivit moment pentru pregatirea fructelor congelate. Fie ca ai cumparat mai multe piersici decat consumi sau ai gasit fructe de padure delicioase, poti profita de surplus si sa le conservi pentru anotimpurile reci.

Ce ai nevoie?

  • fructele pe care vrei sa le pastrezi, curatate si uscate cat mai bine;
  • o tava, indeajuns cat sa incapa in congelator;
  • hartie de copt, ceruita sau de tip pergament;
  • folie de plastic;
  • pungi de plastic pentru alimente congelate.

Cum congelezi fructele de sezon in mod corect?

  1. Curata si usuca fructele bine.
  2. Daca este cazul, decojeste fructele si curata orice portiune, deteriorata de la lovituri sau imperfectiuni nedorite.
  3. Taie fructele in cubulete sau felii, dupa cum preferi
  4. Usuca din nou fructele cu ajutorul unui servet uscat. Este important sa inlaturi cat mai mult din umiditate.
  5. Transfera fructele pe o tava acoperita cu hartie de copt (cerata sau de tip pergament) si aranjeaza-le intr-un singur strat. Acopera-le cu o folie de plastic si pune tava la congelator pentru cateva ore. Astfel, ele vor ingheta separat si nu risti sa se lipeasca unele de altele.
  6. Scoate tava din frigider si inlatura cu grija fructele de pe hartia de copt. Apoi transfera fructele congelate in pungi de plastic speciale. Nu uita sa inlaturi cat mai mult din aerul din punga, pentru a prelungi viata fructelor. Ele se pot pastra, in congelator, de la 6 la 9 luni.

Cum poti sa utilizezi fructele congelate in retete delicioase?

  • Fructele de padure, merele, ciresele, visinele sau bananele sunt perfecte in deserturi precum placinte, tarte, pandispan, sau biscuiti.
  • Fructele tropicale, precum mango sau ananas, dau savoare fresh-urilor, smoothie-urilor sau shake-urilor, si pentru le mentin racoroase.
  • Sucul de citrice se poate utiliza la gatit, pentru a da o aroma acrisoara sosurilor, iar coaja de citrice in aluaturi pentru prajituri si torturi.
  • Boabele de struguri, pepenele galben si bananele congelate sunt de asemenea delicioase de consumat, ca atare, in orice anotimp. Poti adauga sirop de ciocolata sau iaurt.

Cateva sfaturi utile, in functie de fructele congelate pe care le consumi

  • Culoarea prea stearsa sau urmele de degeraturi sunt semne ca fructele congelate sunt deteriorate si nu mai pot fi consumate.
  • Merele se pastreaza cel mai bine daca sunt curatate de coaja si feliate. Daca vrei sa eviti oxidarea merelor (straturile superioare devin maro) le poti pune in apa cu o lingurita de sare, inainte de congelare.
  • Citricele: cel mai indicat este sa conservi separat pulpa de coaja. Sucul de la citrice poate fi congelat in cuburi sau intr-un plic de plastic, pe cand coaja poate fi impartita in portii individuale.
  • Pepenele: soiurile de pepene galben se pastreaza de obicei foarte bine la congelator, spre deosebire de pepenele rosu, deoarece acesta contine prea multa apa.
  • Ananasul are o aroma aparte, chiar si congelat. Este important sa ii cureti bine centrul dur si fibros. De asemenea, il poti taia cubulete, pentru a-l consuma cu usurinta.
  • Piersicile, nectarinele, perele si prunele se pastreaza mai bine daca sunt curatate de coaja, iar in cazul cireselor sau a visinelor, este bine sa le scoti samburii.

Acum ca ai aflat cum poti profita d efructele de sezon tot anul citeste mai multe si despre cum poti congela legume la tine acasa.