Cum sa-ti alegi catelul in functie de personalitatea ta?

Cum sa-ti alegi catelul in functie de personalitatea ta?

Te-ai hotarat sa-ti iei un catel si vrei sa-i oferi toata dragostea si grija de care are nevoie. Insa ai un program incarcat si nu stii sigur cata ingrijire necesita sau daca se va simti bine singur. Te-ai gandit ca poti sa iti alegi companionul loial in functie de personalitatea si programul tau zilnic?

Cateii sunt firi iubitoare si se bucura de prezenta ta. Desi ei se simt cel mai bine in preajma familiei, fiecare rasa are nevoi diferite. Unii catei sunt ideali ca animale de companie in apartament, iar altii au nevoie de un spatiu mare de joaca. Unele rase vor avea nevoie permanenta de contact, in vreme ce alti catei pot locui si singuri, in absenta ta.

Iata cateva detalii despre trasaturile dominante ale cateilor, care te vor ajuta sa-ti gasesti un prieten potrivit cu stilul tau de viata.

 

Un catel care se adapteaza bine in apartament

Rase: Terier, Bichon, Bulldog, Beagle, Ogar afgan, Shar-pei chinez, Dachshund, Pug, Chihuahua

Poate parea surprinzator, dar sunt si rase de caini de talie inalta care sunt totusi foarte potriviti pentru a locui intr-un apartament si care prefera relaxarea zilnica. La fel, de exemplu sunt multe rase de talie mica cu foarte multa energie care au nevoie de un spatiu mai mare. Acesti catei sunt linistiti, au un nivel de energie mai scazut, sunt calmi si politicosi cu vecinii sau cu colegii de apartament. Pe de alta parte, daca locuiesti la apartament si nu ai foarte mult timp pentru exercitii zilnice, incearca sa nu iti iei un catel de vanatoare, cum ar fi schnauzer, golden retriever, dalmatian, rottweiler sau akita.

Un catel foarte afectuos

Rase: Ogarul afgan, Akita, Basset, Collie, Boxer, Chihuahua, Cocker spaniel, Dalmatian, Pug

Acesti caini au nevoie de prezenta stapanului aproape in permanenta, fie ca locuiesc in apartament sau intr-o gradina mare. Ei se vor atasa de tine, dar si de restul membrilor familiei. Daca ai un program incarcat sau stii ca il vei lasa nesupravegheat mare parte din zi, ei vor deveni agitati si posibil vor incepe sa distruga pantofi sau sa mestece din mobila.

 

Un catel care iubeste copii

Rase: Boxer, Bichon, Bulldog, Collie, Dachshund, Pudel, Saint bernard, Terierul alb, Huskey siberian, Pitbull

Aceste rase sunt cunoscute pentru spiritul jovial si prietenos in preajma oamenilor. Acesti catei sunt indeajuns de puternici pentru a suporta imbratisari si nu sunt deranjati de stres sau cand cei mici plang. Poate e surprinzator ca fiorosii boxer si pitbull sunt pe lista, insa ei se ataseaza foarte repede de copiii mici sau un bebelus nou venit pe lume. Cu toate acestea, nu uita, acesti catei au multa putere fizica, nu e indicat sa ii lasi nesupravegheati in preajma copiilor mici.

 

Un catel prietenos cu alti caini

Rase: Cocker spaniel, Golden retriever, Marele danez, Terier scotian, Buldog-ul francez, Ciobanescul belgian

Daca iti plac plimbarile pe jos, alaturi de companionul tau, vei dori sa stii ca nu se va repezi la alti caini sau ca nu va deranja alte persoane. Unele rase sunt mai tolerante fata de alti caini, pe cand altii se simt stresati in preajma altor animale. Nu uita, socializarea se poate invata, insa trebuie sa ai grija sa il inveti cat e mic (3-12 saptamani).

 

Un catel usor de instruit

Rase: Pitbull terier american, Bichon frise, Border collie, Doberman, Fox terier, Ciobanesc german

Unii catei sunt mai deschisi catre ascultarea de comenzi si catre a fi obedienti. In general acestia sunt rasele de caini de paza, care pot sa se concentreze cu usurinta si retin comenzi vocale. Orice catel poate fi antrenat sa asculte de stapan, insa cei cu caracter jovial si jucaus sunt distrasi usor de o jucarie sau de mancare.

 

Un catel cu multa energie

Rase: Beagle, Akita, Terier negru rusesc, Boxer, Dalmatian, Ciobanesc german, Huskey siberian

Sunt perfecti pentru familiile mari, in care cineva poate sa se joace sau sa le asigure activitate constanta. Ei se vor simti cel mai bine in curti cu mult spatiu verde. Daca vrei un astfel de catel in apartament, trebuie sa ii asiguri cel putin 2-3 iesiri pe zi si multa joaca in casa.

 

Un catel care se simte bine si singur

Rase: Shar-pei chinezesc, Basenji, Shiba inu, Chow chow, Goldador

Acesti catei se pot distra singuri si nu au nevoie de prezenta permanenta a stapanului ca sa se simta bine. Daca ii lasi mai mult timp singuri, este putin probabil sa devina agitati sau agresivi. Sunt in general mai calmi si nu au nevoie de un nivel ridicat de atentie pentru a fi fericiti.

Un catel care tolereaza temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute In acest caz, aspectul fizic al catelului spune multe despre capacitatea lui de adaptare la vreme calduroasa sau friguroasa. Cei cu par lung sau cu botul scurt rezista mai bine la frig, in vreme ce cateii cu parul scurt sau care nu au multa grasime se vor simti mai bine la caldura. De exemplu, cu un catel rezistent la frig, ai grija sa nu-l scoti la exercitii pe vreme calduroasa. Iar pe un catel friguros, il poti echipa cu haine pentru animale, la temperaturi scazute.  Sunt si rase care se pot adapta la ambele situatii, cum ar fi Ogarul afgan, Ciobanescul australian, Border collie, Terierul irlandez sau Schnauzerul pitic. Ei se vor simti bine in locuri in care vara sunt temperaturi ridicate, si iarna foarte scazute. 

Iata cateva rase rezistente la frig: Akita, Terierul negru rusesc, Bouvier de Flandra, Chow Chow, Collie, sau Ciobanescul german. Iar acesti catei rezista bine la caldura: Pudelul, Ogarul gri, Fox terierul, Dalmatianul, Beagle, sau Bichon frise.

Daca preferi o anumita rasa de caini, dar iti dai seama ca personalitatea si nevoile lui nu corespund cu stilul tau de viata, incearca sa-i oferi un instructaj de la o varsta frageda. Cat sunt pui, adica intre 3 si 12 saptamani, sunt mult mai receptivi la a invata si a deprinde obiceiurile cu care ii inveti. De exemplu, daca iti doresti un Pug, dar nu ai cum sa ii oferi atentie in permanenta, il poti invata sa devina mai independent.

Care catel crezi ca ti se potriveste mai bine?