De ce este bine sa alergi?

Marius Ionescu Marius Ionescu, Maratonist

cuplu de ce este bine sa alergi

Cu totii stim faptul ca nutritia este importanta pentru organismul tau. In acelasi timp, activitatea fizica organizata sau neorganizata impreuna cu dieta sunt reteta perfecta pentru un stil de viata echilibrat. In urmatoarele randuri vom discuta de ce este bine sa transformi efortul fizic sau sportul intr-o rutina. 

Iti voi vorbi despre atletism-alergare pentru ca este sportul pe care il practic de peste 20 de ani si poate fi facut de la varste fragede, fara sa afecteze negativ organismul. Este un sport pentru intregul corp, care se adreseaza ambelor sexe in egala masura. Alergatul poate fi practicat pana la orice varsta, in aer liber sau la sala. Astfel, iti vei obisnui organismul cu diverse conditii, dar te vei bucura si de efecte psihologice benefice: iti vei dezvolta rabdarea, perseverenta si autocunoasterea. Acestia sunt factori importanti in cresterea capacitatii de adaptare la problemele vietii de zi cu zi.

Care sunt beneficiile alergarii?

Alergarea iti poate schimba inima!

Fiind un sport care solicita intregul organism, alergarea ajuta la o dezvoltare armonioasa, o postura corecta, inclusiv in mers. Prin urmare, ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate. 

Alergarea are un efect puternic asupra celui mai important organ al corpului: inima. Inima este un organ muscular si, ca oricare alt muschi, se adapteaza efortului. Dupa cum ne este recomandat, exercitiile zilnice de minim 30 de minute nu fac altceva decat sa intareasca inima si restul organismului. In urma antrenamentelor, sportivii dezvolta o inima mai mare, ceea ce inseamna un muschi mai puternic, cu camere mai mari ce pulseaza mai mult sange. O persoana care alearga constant are un ritm cardiac mai lent. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand inima este in repaus la fiecare contractie, ea pompeaza indeajuns sange incat nu trebuie sa bata atat de repede. 

Asa cum am mentionat mai sus, pe langa beneficiile pentru corp, alergarea influenteaza si starea de spirit si te pregateste mental. Dupa cum am observat cu totii, noile generatii sunt din ce in ce mai sensibile, mai depresive si cu greu mai fac fata unei situatii sub presiune. Nu este ceva nou, dar alergarea reduce nivelul de stres si ajuta la combaterea depresiei. Chiar daca pentru unii este ceva monoton, alergand singur si fara a avea muzica in urechi te ajuta sa te „deconectezi” de la problemele zilnice, sa petreci mai mult timp cu tine insuti sau sa gandesti mai clar in rezolvarea unor probleme. 

Nu este ceva neobisnuit sa vezi alergatori razand, relaxati si plini de viata dupa un antrenament sau o competitie. Cercetatorii au descoperit ca organismul elibereaza endorfine in timpul efortului, substanta ce are un efect benefic pentru starea de spirit.

Sportul dezvolta spiritul competitiv

Alergarea este un sport individual, dar chiar acest lucru ne ajuta sa fim si mai buni coechipieri. Intampinand greutati singuri, apreciem mai mult ajutorul celorlalti, asa ca este bine sa te antrenezi intr-un grup. Munca in echipa, chiar si in sporturile individuale, este benefica fiecarui membru, deoarece si in viata de zi cu zi poti sa ai zile mai bune si zile mai putin bune, iar cei din grup sunt alaturi de tine la fiecare pas. Totodata, alergarea te ajuta sa iti descoperi limitele, dar te invata sa le si depasesti, acest lucru ducand la o mai buna cunoastere personala.

Aceasta autocunoastere poate fi benefica si in viata de zi cu zi, deoarece ne ajuta sa fim atenti la nevoile celor din jurul nostru, ne face sa fim mai buni la locul de munca si sa fim mai deschisi la proiecte noi. In concluzie, alergarea ne indeamna la autodepasire, dar ne si ajuta la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur. 

Si acum, pentru ca te-am convins sa alergi, sfatul meu este sa te bucuri de fiecare moment si sa ai rabdare. Cu timpul, fiecare kilometru va deveni mai usor de parcurs. Iar daca vrei ca totul sa fie mai simplu, adreseaza-te unui antrenor, cere-i cateva sfaturi sau chiar apeleaza la indrumarea lui pentru primele luni.