Esti pregatit sa ai un animal de companie?

Florin Ghietau Florin Ghietau, Medic Veterinar

copii cu animale de companie

Dorinta de a avea un animal de companie apare inca din perioada copilariei insa nu toti suntem constienti de faptul ca aparitia unui prieten necuvantator in vietile noastre aduce o responsabilitate uriasa. 

Fie ca ne orientam spre cumpararea sau spre adoptia unui animal de companie, trebuie sa ne gandim foarte bine daca suntem capabili sa ii oferim conditiile optime astfel incat sa ii satisfacem nevoile. Specialistii recomanda achizitionarea unui animal deja ajuns la maturitate, deoarece acesta e obisnuit cu prezenta oamenilor, pe cand puii au nevoie de timp pentru a se acomoda cu noua lor familie sau necesita dresaj. Totusi, exista diverse moduri pentru a afla daca suntem sau nu pregatiti sa facem fata responsabilitatilor pe care le implica detinerea unui animal de companie.

Intr-o familie, prezenta unui animal de companie reprezinta o mare bucurie, in special pentru copii. Cei mici gasesc in prietenii necuvantatori o sursa de companie si de alinare iar parintii au sansa de a-i obisnui pe copii cu notiunea responsabilitatii. Iata cum, astfel, ne vom impune un nou ritm de viata si ne vom forma anuminte ritualuri ce duc la o ordonare a actiunilor noastre cotidiene. 

Este deja cunoscut faptul ca animalele de companie pot avea efecte extrem de pozitive asupra comportamentului uman, acestea fiind mici terapeuti antistres. Prin faptul ca ofera iubire neconditionata si blandete, acestea contribuie la dezvoltarea afectiunii si, totodata, prin grija noastra fata de ele, ne determina sa avem grija si de cei din jurul nostru. 

Studiile arata ca oamenii care indragesc animalele si au grija de ele traiesc mai mult. Sa nu uitam, insa, ca reciproca e valabila: viata si sanatatea animalului nostru de companie este in mainile noastre si, astfel, suntem responsabili de calitatea lor. De aceea, pentru mentinerea sanatatii, este necesar ca mancarea sa fie de calitate, vaccinarile sa fie facute periodic, conform schemei de vaccinare alcatuita de medicul veterinar, iar deparazitarile interne si externe si ingrijirea si toaletarea sa fie facute ori de cate ori este necesar.

Animalul de companie poate fi cel mai frumos lucru ce ni s-ar intampla vreodata – iata de ce e important sa pregatim constiincios terenul inainte de a-l avea si sa dam tot ce avem mai bun in relatia cu el.