Hidratarea felinelor

Florin Ghietau Florin Ghietau, Medic Veterinar

Pisica bea apa

Felina… este stilata, independenta, manierata, sireata, vine la mangaiat doar cand vrea ea nu cand vrem noi, uneori agresiva, sofisticata… cam asa se caracterizeaza o felina.

La inceputurile ei, a existat felina salbatica, cu trasaturi de nevastuica. In 2004, sapaturile pe un sit au dezvaluit un mormant in care exista atat un schelet uman, cat si unul felin plasat intentionat, ceea ce a confirmat domesticirea lor. Un studiu recent publicat in Science sustine ca toate pisicile domesticite provin dintr-o rasa de pisica salbatica din Orientul Apropiat, Felis Sylvestris, ea a fost imblanzita de egipteni, care o foloseau pentru a-si proteja rezervele de mancare de soareci.

Pisica are nevoie de apa, pentru procesul de metabolism si evacuare a toxinelor din organism. Trebuie sa ne asiguram ca pisica este mereu bine hidratata, pentru ca asta inseamna ca este o felina sanatoasa.

O pisica are nevoie, in medie, de 30 de ml/kilogram de apa proaspata zilnic pentru a-si mentine la un nivel eficient functiile organismului. Aceasta medie este calculata din greutatea pe care o are felina noastra.

Putem fi creativi in ceea ce priveste hidratarea lor. Pentru ca felinele sa aiba acces la apa oriunde, sfatul este sa lasam cateva boluri mici prin casa, mai ales ca pisicile sunt atat de lense incat nu se duc sa bea apa daca aceasta este prea departe de ele. Apa trebuie schimbata zilnic, iar daca ai o pisica ce iese afara din casa constant, atunci trebuie sa faci acest lucru de minimum doua ori pe zi. In plus, pisicilor le place apa curate si o beau cu mai multa placere.

Unele pisici iubesc sa bea apa de la robinet. Probabil ca nu vei putea tine in permanenta robinetul deschis, asa ca, daca bugetul iti permite, poti achizitiona o fantana speciala de pisici - o mica instalatie care ofera apa curgatoare, recirculabila.

Legat de hrana, sunt doar pareri impartite, cand vine vorba de hidratarea pisicii. Medicii veterinari recomanda hrana uscata cu aport crescut de sare. In acest fel felina va beam ai multa apa. In acelasi timp, alti medici sustin ca e bine sa le dai hrana umeda, pentru ca daca nu bea suficienta apa, isi ia, in cele din urma, si din hrana. Parerea mea este ca noi, proprietarii de pisici, vedem cel mai bine in casa cata apa bea, daca bea si cum bea. Este util sa mergem la vizite medicale pentru a invata cum sa ne ingrijim corect animalutele. Trebuie o stransa colaborarea intre doctor si stapan in ceea ce priveste sanatatea felinei. Daca suntem toata ziua plecati de acasa, ii schimbam apa dimineata inainte de a pleca si seara cand venim. Daca stim cata cantitate de apa intra intr-un bol, putem masura cata apa a baut pisica noastra peste zi. Tot in functie de asta putem schimba alimentatia. O hrana mai bogata sau mai saraca in sodiu. Nici sa bea foarte multa apa nu este bine, asa ca tineti-o sub observatie.

Pisicile care sunt cel mai supuse riscului de deshidratare sunt cele care sufera de diferite afectiuni, precum dereglari renale, cancer si hipertiroidism. Pisicile batrane si cele care alapteaza au si ele nevoie de un consum mai mare de apa, la fel ca si cele care sufera de diabet.

Daca vedem semne de deshidratare, apeleaza rapid la veterinar. Aceste semne sunt:

  • oboseala
  • letargie
  • gingii uscate
  • ochi tulburi.