Ierburile aromatice si tipurile de mancare la care se potrivesc

ierburi aromatice

Pentru un plus de gust si aroma, ierburile aromatice vin in completarea oricarui fel de mancare, pornind de la salata, pana la dressing-uri. Pe langa faptul ca pot fi folosite in diverse combinatii, ierburile aromatice sunt benefice pentru organism, avand un rol important atat in procesul de purificare si curatare a sangelui cat si in stimularea digestiei.

Afla in randurile urmatoare maniera in care ierburile aromatice pot fi folosite drept „asul din maneca” in prepararea felurilor tale de mancare preferate. 

Rozmarin 

Fiind o planta de origine mediteraneana, rozmarinul transforma orice fel de mancare intr-o explozie de gusturi. Pe langa beneficiile medicale (stimuleaza digestia si regleaza circulatia sanguina), rozmarinul poate fi folosit si in bucatarie, in prepararea supelor si salatelor sau in condimentarea mai multor tipuri de carne (pui, vanat, miel, porc, peste). 

Adauga putin rozmarin in preparatul tau si bucura-te de o aroma speciala.

Coriandru

Cules direct de pe plaiurile Indiei, coriandrul reprezinta atat o sursa de vitamine (B, C, E, A, K) cat si un element esential in aromatizarea preparatelor.  In mai multe regiuni de pe glob, coriandrul este utilizat pentru a trata diverse probleme digestive insa, si in bucatarie, acesta ocupa unul dintre locurile de onoare printre ierburile aromatice. Coriandrul este perfect pentru aromatizarea supelor dar poate fi folosit si la condimentarea salatelor, a mai multor tipuri de carne, a legumelor si chiar a deserturilor. 

Cu putin coriandru, poti calatori in Orient cu fiecare preparat gatit.

Cimbru 

Cimbrul reprezinta un laitmotiv in bucataria italiana, fiind utilizat in aproape orice preparat. Aceasta planta aromatica formeaza perechea perfecta alaturi de carne, rosii si fasole

In bucataria mediteraneana, cimbrul este un condiment popular pentru carnea de miel. De asemenea, acesta este folosit si pentru a aromatiza diverse branzeturi, lintea si chiar ceaiurile.  

Utilizat in cantitati optime, cimbrul ofera un plus de gust chiar si celui mai simplu preparat.

Chimion

Chimionul este un condiment traditional, utilizat in principal de catre egipteni, greci si romani. Acesta nu a fost folosit doar ca planta aromatica ci si ca metoda de plata a impozitelor si datoriilor. 

Ca beneficii medicale, chimionul este considerat util in tratarea bolilor gastrice si a celor legate de sistemul respirator. 

In bucatarie, chimionul este folosit pentru a aromatiza pestele, lintea si mai multe tipuri de supe. Pentru o aroma mai puternica, semintele de chimen sunt trase la tigaie, cu putin unt, inainte de a fi adaugate in mancare.

Busuioc

Busuiocul, condiment de origine persana, reprezinta unul dintre cele mai comune tipuri de ierburi aromatice, fiind frecvent utilizat si in bucataria romaneasca. Aceasta planta comuna si usor de crescut adauga o explozie de gust oricarui tip de preparat. 

In bucatarie, busuiocul impreuna cu rosiile, ceapa, usturoiul si maslinele pot transforma o salata banala intr-o gustare usoara de vara. 

Asadar, o frunza de busuioc poate transforma un preparat banal intr-o masa de cinci stele.

Sofran

Desi in istorie este mentionat faptul ca sofranul isi are originea in Asia, acesta a fost cultivat pentru prima oara in Grecia. In trecut, aceasta iarba aromatica era folosita pentru a oferi un parfum aparte bailor roiale sau lotiunilor utilizate de catre cei mai influenti regi. 

In ceea ce priveste beneficiile medicale, sofranul este recunoscut ca tratament pentru bolile gastrice si durerile sau spasmele musculare. 

Sofranul este folosit in cele mai ingenioase moduri, in toate bucatariile din lume. In India, acesta este utilizat pentru pregatirea preparatelor cu orez si a deserturilor, in timp ce in Franta si Spania, acesta este folosit pentru pregatirea preparatelor din peste. 

Condimentele si ierburile aromatice pot inlocui cu succes sarea, limitand astfel cantitatea de sodiu din dieta, fara a renunta insa la gust. 

Tu ce combinatii de ierburi aromatice folosesti pentru a calatori prin intermediul preparatelor in fiecare colt al lumii? 

Surse:

https://www.eatwell101.com/aromatic-herbs-list-culinary-herbs-cooking-aromatic-herb-plants-kitchen-herbs

http://www.agroherni.es/en/producto/aromatic-herbs/thyme/

https://www.thespruceeats.com/all-about-rosemary-3050513

http://www.agroherni.es/en/producto/aromatic-herbs/coriander/

https://www.helpwithcooking.com/spice-guide/cumin.html

https://www.thespruceeats.com/basil-cooking-tips-1807985

https://www.helpwithcooking.com/spice-guide/saffron.html