Rolul fibrelor vegetale in prevenirea si combaterea constipatiei

Nicoleta Tupiță Nicoleta Tupiță, Specialist in nutritie Nestlé România

Nestlé OptiFibre

Constipatia este e o tulburare gastrointestinala care nu reprezinta un pericol imediat pentru sanatate dar care poate reduce semnificativ calitatea vietii, mai ales in cazurile de constipatie cronica. Consumul redus de fibre este unul dintre factorii asociati cu alimentatia moderna, ducand la aparitia constipatiei.

Constipatia cronica functionala nedureroasa este ignorata de catre cei mai multi dintre noi si rar ne adreseam medicului, in schimb recurgem la tratamente populare sau la suplimente alimentare si medicamente fara prescriptie medicala, care pot ameliora simptomele pe termen scurt, dar pot agrava conditia patologica pe termen lung.

Majoritatea cazurilor de constipatie sunt atribuite cauzelor functionale care au ca factori de risc:

  • obiceiurile alimentare – dezechilibrele alimentare de nutrienti, un orar al meselor neregulat, consumul inadecvat de lichide, consum insuficient de fibre alimentare, dietele hipocalorice foarte restrictive;
  • tulburarile alimentare – bulimie, anorexie, ortorexie;
  • sedentarismul;
  • varsta inaintata;
  • parametrii psihologici: stresul, depresia, anxietatea;
  • modificari hormonale la sexul feminin;
  • medicatia.

Elementele de interventie dietetica in tratamentul constipatiei functionale sunt:

  • recomandarile dietetice cu privire la cresterea consumului de fibre alimentare, atat solubile, cat si insolubile;
  • luarea micului dejun si a meselor la ore fixe;
  • hidratarea adecvata prin consumul a cel putin 2 litri de apa si alte lichide pe zi;
  • consumul moderat de cafea (3-4 cafele pe zi ) poate ajuta la imbunatatirea digestiei si accelerarea tranzitului intestinal, dar se va lua in considerare un consum adecvat de lichide pentru a evita deshidratarea;
  • in cazul dietelor hipocalorice se recomanda cresterea consumului de alimente reduse in calorii, dar cu un continut mare de fibre (legume, fructe, leguminoase, cereale integrale);
  • se recomanda cresterea consumului de fructe si legume crude in constipatia cronica de cauza functionala.

Ghidul American pentru Alimentatie Sanatoasa 2015-2020 recomanda un consum de fibre alimentare de 14g la 1000 kcal ca regula generala. Exista si recomandari in functie de varsta si sex, dupa cum urmeaza:

 

Consumul recomandat de fibre alimentare

Sexul feminin

Sexul masculin

Copii 1-3 ani

14 g

14 g

Copii 4-8 ani

16,8 g

19,6 g

Copii 9-13 ani

22,4 g

25,2 g

Adolescenti 14-18 ani

25,2 g

30,8 g

Adulti 19-30 ani

28 g

33,6 g

Adulti 31-50 ani

25,2 g

30,8 g

Adulti 51+

22,4 g

28 g

 

Se recomanda cresterea aportului de fibre prin alimentatie, treptat, concomintent cu observarea  tolerantei si rezultatelor, mai ales atunci cand organismul nu tolereaza un volum mare de alimente crude cum sunt salatele, fructele sau leguminoasele fierte.

Daca din diferite motive legate de rutina zilnica si stilul de viata, problemele de tranzit intestinal, cum este constipatia, nu se pot rezolva doar prin alimentatie, atunci exista produse “blande” cu sistemul digestiv care pot ajuta la ameliorarea problemelor.

Nestlé Health Science a lansat recent in Romania OptiFibre, un produs unic, 100% de origine vegetala, pe baza de fibre solubile.

OptiFibre® este un aliment pentru scopuri medicale speciale, 100% fibre solubile obtinute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

OptiFibre® se dizolva in intregime, atat in lichide reci, cat si calde (bauturi, supe, sosuri) sau in alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de mar), fara a afecta consistenta si gustul acestora.

Acest produs are o adresibilitate variata, putand fi consumat de catre copii cu varsta de peste 3 ani si adulti, inclusiv femei insarcinate sau care alapteaza, sau persoane care sufera de diabet.