Tort cu cirese

tort cu cirese

Daca iti plac provocarile, acesta este tortul perfect pentru o ocazie speciala!

  • MASA PENTRU: 10
  • GATA IN: 13 ore
  • DIFICULTATE: Aventurier

Lista de ingrediente

Blat:

  • 100g ciocolata Nestlé Dessert Noir
  • 3 oua mari
  • 80g miere poliflora
  • 80g ulei de cocos
  • 50g cacao
  • o lingura ciresata
  • 1 praf sare

Crema de cirese amare:

  • 100ml smantana lichida pentru frisca
  • 1 lingurita miere poliflora
  • 120g iaurt gras
  • 110g sirop de cirese amare
  • o lingura ciresata
  • 5g gelatina granule
  • 20ml apa rece

Crema de ciocolata:

  • 100g ciocolata Nestlé Dessert Noir
  • 200ml smantana lichida
  • 3 galbenusuri
  • 40g miere poliflora
  • o lingura ciresata
  • 1 praf sare

Mousse:

  • 5g gelatina granule
  • 3 linguri apa rece
  • 200g ciocolata Nestlé Dessert Noir
  • 300ml smantana lichida
  • 3 galbenusuri
  • 40g miere poliflora
  • 1 praf sare
  • doua linguri ciresata (optional)

Glazura:

  • 3g gelatina granule
  • o lingura apa rece
  • 150g ciocolata Nestlé Dessert Noir
  • 200ml smantana lichida

Tuile:

  • 140ml apa
  • 60g ulei
  • 15g faina
  • 5g cacao

Cum prepari?

  1. Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi rupe ciocolata Nestlé Dessert Noir in bucati si pune-o impreuna cu uleiul de cocos intr-un vas pe bain-marie, amestecand pana cand se topeste. Cat se raceste, ocupa-te de restul ingredientelor.
  2. Sparge ouale intr-un bol si mixeaza-le cu praful de sare si cu mierea pana cand se deschid la culoare si se dubleaza in volum, apoi toarna ciocolata topita si mixeaza pana la inglobare, adaugand la final si cacao.
  3. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introdu blatul in cuptor pentru 30-40 minute sau pana cand trece testul scobitorii, iar dupa ce este gata si s-a racit, taie-l in jumatate.
  4. Pentru crema de cirese amare, pune gelatina la hidratat in 20ml de apa rece timp de 10 minute, apoi dizolv-o pe bain-marie si mixeaza separat smantana lichida cu mierea.
  5. Adauga iaurtul si incorporeaza-l cu mixerul in frisca, apoi adauga siropul de cirese amare, ciresata (daca ai optat pentru ea) si gelatina dizolvata, si mixeaza bine, iar apoi toarna compozitia intr-o tava tapetata cu folie alimentara si mut-o in congelator pentru cel putin 4 ore.
  6. Pentru crema de ciocolata, topeste ciocolata Nestlé Dessert Noir la bain-marie si separat incalzeste usor smantana lichida.
  7. Mixeaza galbenusurile cu mierea si praful de sare pana cand se transforma intr-o spuma deschisa la culoare, apoi adauga ciocolata topita si mixeaza pana la inglobare, iar acest amestec il vei adauga la smantana lichida dupa ce ai luat vasul de pe foc.
  8. Amesteca totul, apoi adauga galbenusurile batute si omogenizeaza cu telul, amestecand constant la foc mic pentru 2-3 minute, pana se ingroasa compozitia.
  9. Dupa ce s-a racit aceasta crema, pune blatul pe un platou, toarna crema de ciocolata deasupra si introdu totul in frigider pentru 2-3 ore. Intre timp, te ocupi de mousse-ul de ciocolata.
  10. Pune gelatina la hidratat pentru 10 minute in apa rece, apoi topeste ciocolata la bain-marie si separat incalzeste 100ml de smantana lichida. Cand opresti focul, adauga ciocolata peste smantana si amesteca bine.
  11. Mixeaza galbenusurile intr-o spuma deschisa la culoare cu praful de sare si cu mierea, apoi adauga amestecul in compozitia de la pasul anterior si omogenizeaza bine cu un tel, punand totul pe foc mic si amestecand constant pana cand se ingroasa. Dupa ce compozitia s-a racit putin, adauga gelatina, apoi lasa amestecul sa ajunga la temperatura camerei si mixeaza restul de smantana rece pana creste in volum, iar apoi adaug-o la crema.
  12. Aseaza pe blat crema de cirese amare, apoi toarna jumatate din mousse si niveleaza, iar dupa vei introduce tortul la frigider pentru 2 ore, apoi la congelator pentru minimum 4-5 ore.
  13. Acum te poti ocupa de glazura punand gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute si apoi la bain-marie, iar ciocolata o vei topi tot la abur.
  14. Incalzeste smantana lichida pana la punctul de fierbere, apoi opreste focul si adauga ciocolata topita, apoi gelatina dizolvata si inglobezi totul cu telul. O vei putea folosi dupa ce s-a racit la temperatura camerei.
  15. Pentru tuile decorativ, pune ingredientele intr-un vas si amesteca bine, apoi incinge o tigaie neaderenta si pune compozitia cu grija.
  16. Dupa ce se dizolva apa, amestecul va avea aspect de dantela, iar tu vei putea sa o indepartezi cu grija si sa o lasi la racit, iar apoi sa o folosesti pentru tort.

O minunatie!

 

Reteta trimisa de Alina Vicu in cadrul concursului "Intra in Lumea Deserturilor" organizat de Nestlé Dessert.

Informatii nutritionale per portie

  • Calorii 639.1kcal
  • Proteine 10.7g
  • Lipide 46g
  • Glucide 40.6g